tisdag, november 27, 2007

Mer julgranspynt

I lördags gjorde jag en kompromiss. Jag vill ju ha julgranspynt i silver, vitt och blått. Men när M och jag var på Åhlens för att titta på mer julganspynt sa han lite besviket att det blir ju så kallt med bara silver och blått - han vill ha lite rött i granen med. Och det är ju klart att han ska få! Vi ska ju båda kunna njuta av granen och då är det viktigt att man gillar den. Så jag blev fantastiskt glad när jag fick syn på fina snurriga kulor i rött, vitt och silver!

Vi köpte sex sådana kulor. Och så blev vi båda lite förälskade i en liten Rudolph som hängde där på en krok.

Honom var vi bara tvungna att köpa med oss hem! Så det blir en gran i silver, vitt och rött med kulor, surriga kulor, änglar (min materialsats ska komma imorgon eller på torsdag så jag kan göra fler!) och så lille Rudolf. Längtar så tills vi ska få pynta. Men först ut är ju adventspyntet. Två dagar kvar tills det åker fram....

söndag, november 18, 2007

Julfreaket har blivit med gran

December månad är inte ens här än och jag har redan blivit kallad julfreak av en manlig kollega. Det tar jag som en komplimang!

Jag har ju funderat ett tag på det där med julgran och det stod ju tidigt klart att det måste bli en konstgjord eftersom vi inte är hemma och kan vattna en riktig. Men var hittar man en tjusig konstgjord gran? Jag kom ju snabbt fram till att Tropals granar är mycket tjusiga men priserna väl häftiga för plånboken. Någon gles sak för 198,- i någon lågpriskedja kände jag mig dock för fin för. Så då kvarstod den där lagom-granen - den som var fin att se på (tät, vacker form) men ändå hade ett vettigt pris. När jag väl fann den igår ringde det en klocka i mitt huvud. Att jag inte tänkt på det tidigare; klart att den bästa julgranen finns på JULa! ;-)

Så den här bidde det:

2.10 hög och med 270 integrerade smålampor. Har ju fått för mig att jag ville ha smålampor för riktig mysstämning. Tät och fin och sådär lagom konformad så jag hoppas att den ska bli riktigt tjusig i mina silverkulor!

Och så behöver man givetvis en vacker julgransmatta. Hittade den här på eBay sent igår kväll och föll pladask. Precis den färgställning jag ville ha (passar i det blå/vita vardagsrummet) och inte farligt dyr heller. Kan knappt bärga mig tills den kommer med posten!

Som synes på den översta bilden är detta en amerikansk tree skirt, alltså med hål för själva granen och foten. Får se hur jag kommer att använda den, tänker att jag lika väl kan knyta ihop den och använda den på vanligt svenskt vis.

Åh vad jag vill börja pynta nu! Det riktigt kittlar i hela kroppen, så pyntsugen är jag! Men nu är det bara 2 veckor kvar till första advent. Och jag brukar alltid tjuvstarta med adventsljusstakar, stjärnor och gardiner på torsdagskvällen före första advent. Snart, snart!

lördag, november 10, 2007

Snögubbar ska det va!

Nu när första snön ligger och lyser vit på smålandsmarken måste man ju prata lite snögubbar. Så mycket snö kom ju inte så att man kan gå ut och göra sig en snögubbe men det finns ju konstgjorda också. Jag älskar nämligen snögubbar. Min mamma hatar dem. Det är ganska komiskt. Mycket har jag fått från henne, men varifrån min kärlek till snögubbar kommer vet jag inte.

Jag vet inte om jag köper nya snögubbar varje år men hitintills i år har jag köpt två stycken. Först var det en jumbostor mjukis-snögubbe som jag föll för i Ullared. den är sådär 65 cm hög, fleecemjuk på utsidan och alldeles underbart söt. Tycker jag i alla fall (men mamma du måste väl hålla med om att den är charmig? ;-))

Jag älskar inte bara snögubbar utan även skyltar. Därför var det kanske inte så konstigt att jag föll för den här?

Lååånga ben har den! Får se var den ska få hänga, är ju inte sådär jättespännande att hänga en sådan fin skylt på en ful brun lägenhetsdörr så jag tror att den får hänga i hallen i stället. Då kan jag ju njuta av den mer också...

onsdag, november 07, 2007

Julgransdille!

I år ska det bli julgran här hemma hos mig & M. Ja, det låter kanske lite konstigt men vi har faktiskt aldrig haft någon gran här hemma eftersom vi inte är hemma under själva julhelgen. Helst vill man ju ha riktig gran men av ovan nämnda anledning kommer det att inhandlas en icke-riktig gran.

Man kan ju tro att det ska vara hyfsat enkelt & billigt att köpa en icke-riktig gran. Det är knappast svårt att hitta sådana som ser riktigt fina - och nästan riktiga! - ut. Men smakar det så kostar det. Idag fick jag senaste numret av Hem & Antik och där finns en alldeles underbar gran på bild - ja hela bilden är alldeles underbar, faktiskt:

Härlig gran, va? Priset är härligt det med...

Jag har redan köpt en ljusslinga modell äldre (sådan där där lamporna ser ut som riktiga ljus, ni vet) men tror det får bli en ljusslinga med massa smålampor istället. Det ser kanske mer stämningsfullt ut. Blev nämligen väldigt inspirerad när jag tittade i Sias vinter-katalog som damp ner på hallgolvet härom veckan:

Att det ska vara julgranskulor i silver har varit bestämt sedan länge. Och efter att ha sett ovanstående gran bestämde jag mig för att det ska vara många kulor. "Lite amerikanskt stuk med andra ord" kommenterade M, dock utan protester. Ni kan tänka mig att jag blev överlycklig när jag fann ett helt rör med silverkulor precis innanför dörren i Textil och Råvarulagret i Fritsla (en shoppingtur som hrmm borde bloggas om närmare en annan dag fast hrmm vid närmare eftertanke kanske inte eftersom hrmm en viss tös blev lite ivrig och rev ner lite saker...). Här är silverkulor och blå kulor med silver på och toppstjärna i silver som alla nu väntar på en gran:

Nu ska jag bara hitta granen också! Har sett några riktigt fina hos Tropal men har väl inte direkt 1700,- att lägga på en julgran...


Någon som har en 'oriktig' gran som är riktigt fin & hyfsat billig? Eller har tips om var man kan köpa? Det är svårt att ha julgransdille och samtidigt vara snål (läs: fattig) smålänning!

söndag, november 04, 2007

Julmässa på Gränsö Slott

Igår eftermiddag, precis när det började skymma, begav vi oss in till Västervik och Gränsö Slott för att besöka den årliga julmässan. Förra året slog de rekord med 6000 besökare, i år var det öppet fler dagar och fler utställare fanns på plats så imorgon presenteras säkert ett nytt rekord i Västerviks-tidningen.

Trots att mina föräldrar bott i kommunen i fem år var det första gången vi besökte julmässan på Gränsö. Som jag nämnde tidigare har jag och mamma alltid åkt till Astrid Lindgrens Värld och deras marknad - en tradition vi nu lägger på hyllan. Vi hade inte varit länge på Gränsö när vi utnämnde deras julmässa till vår nya tradition. Vilken fantastisk julmässa!

Att åka i skymningen, så att mörkret föll alldeles lagom till att vi kom fram till det ljuspyntade slottet med alla julgranar omkring, var ett smart drag. Snacka om julstämning! Givetvis hade lite vit snö på marken inte skadat men det var inget som märkbart saknades.

Jag hade givetvis glömt kameran men anlitade istället äldste storebror som mobiltelefonsfotograf. Mobiltelefonskameror i all ära men superbra bilder blir det ju tyvärr inte. Men inte kan man blogga om en julmässa utan att visa några bilder!

"Jaha, här var det blommor", tänkte jag när jag gick fram till detta bord, "inte särskilt juligt". Men den tanken försvann fort då jag insåg att blommorna inte var riktiga! De är tillverkade av bröddeg! Helt fantastiskt! Klicka gärna på bilden för att se den i originalstorlek.

För övrigt var där gott om tomtar och vättar och dukar och löpare och ljus och ljusstakar och karameller och pepparkakor och glögg, förstås!


"Vill du också smaka lite glögg?" frågade kvinnan i matboden.
"Nej, men jag köper gärna två flaskor" svarade jag och fick ett leende till svar. Jag hade inte mage att säga att jag har väldigt svårt för glögg - men att köpa till någon som uppskattar det är ju aldrig fel!

fredag, november 02, 2007

Härliga marknadstider!

Varje år sedan fem år tillbaka, går jag och min mamma på höst- och hantverksmarknad i Astrid Lindgrens Värld. Fast förra året var till och med far & hund med också! Men i år var det bara vi tjejer. Bättre väder för att gå på marknad kunde det knappast vara! Vi hade inte varit där länge förrän vi inhandlade dagens finaste saker. Mitt i miniatyr-Vimmerby stod en kvinna och sålde trasiga tegelpannor! Ja nu var ju detta knappast vanliga tegelpannor utan sådana som hon vackert målat och dekorerat med decoupage. Vi föll direkt och inhandlade varsin änglaskylt.

Den här köpte mamma:

Och den här köpte jag:

Visst är de alldeles underbara?

Sedan köpte vi lite fudge från Mariannelunds karamellkokeri - det är också tradition. Tyvärr blev vi besvikna då det var mycket färre utställare än tidigare år - vi saknade många som vi handlat av tidigare. Tråkigt värre, sa vi, och stack vidare in till centrum efter en timme. Det blev ett besök på Te- och Presentboden (Norrtullsgatan 4, Vimmerby) och där fanns mycket fint från bland annat Lisbeth Dahl. Men vi höll hårt i plånböckerna :-). Den butiken är väl värd ett ebsök om du har vägarna förbi!

När jag ändå hittat in här på bloggen denna mörka fredagskväll kan jag ju passa på att visa mitt lilla inköp på Ikea i måndags. Det blev en ljusslinga för 39,- som hamnade runt spegeln i hallen:

Imorgon blir det kanske mer marknad då vi funderar på att besöka julmässan på Gränsö slott. Mer utställare än någonsin lär de ha så vi hoppas på att få se lite mer fint där och kanske göra av med lite mer pengar ;-) Själv skulle jag bli jätteglad om jag sprang på en fin stumpljusstake. Det står högt på min önskelista just nu!

Nehe, nu är det Idol på teve och snart blir det te och mackor.

Jag önskar en trevlig Allhelgonahelg!