måndag, december 31, 2007

Insnöad önskar ett gott nytt år

Idag skulle jag åka hem och fira in det nya året tillsammans med M. Men det blir aldrig riktigt som man tänkt sig. Jag hade ställt alarmet i mobilen för att komma upp i vettig tid då jag har 2 timmars bilfärd hem. Mobilen ringde och när jag efter en stunds latande och mysande med hunden tittade på klockradion insåg jag att det varit strömavbrott eftersom siffrorna bara blinkade. Jag tänkte dock inte mer på det utan fortsattade klappa vovvan. Så hördes steg i trappan och in i rummet kom lilla mamma. Hon satte sig på sängkanten och sa "du, gå inte upp idag". Jag funderade ett slag och så tittade jag mot fönstret där det strilade in en massa ljus runt rullgardinen. "Säg inte att det snöar" sa jag och mamma nickade. "20 centimeter, minst" sa hon med en suck. "Och det bara vräker ner och blåser".
Min bil står inbackad framför huset för att det skulle vara smidigt för mig att packa i den idag. Men när jag kom ner såg jag inte så mycket av bilen där utanför.

Så här sitter jag på kökssoffan i föräldrarnas kök, iklädd nyårsfirartunikan och leggins, och med julklappshalsbandet runt halsen. Hunden sover på kuddarna bredvid, mamma diskar och skyndar sig att laga maten innan strömmen går igen. En Schwarzwaldtårta har hon också hunnit göra - som alltid till nyår. Så med den önskar jag ett riktigt Gott Nytt År!

söndag, december 30, 2007

Min gran får i alla fall stå till tjugondedag jul...


Jag blir så ledsen när jag hör uttryck som "jaha! då var julen över för den här gången!" Det var den väl inte alls det!

För mig är julen så mycket mer än julafton, juldagen och annandag jul. För mig har julen precis börjat. Kanske är jag gammaldags (jag kan ju knappast skylla på min ålder eftersom den ännu anses ung) men jag följer den gamla almanackan, eller rättare sagt den kyrkliga. Trettondedag jul - det är det den 6 januari. Alltså julens trettonde dag.

Tjugondedag jul (eller tjugondedag Knut som det fått heta i folkmun eftersom han råkar ha namnsdag då) är följaktningsvis julens tjugonde dag. Då dansas julen ut och granen plundras*.

Så därför tänker jag fortsätta att njuta av glögg och låta adventsljusstakar och stjärnor lysa upp i mina fönster. Julljusen ska brinna på bordet och än ska jag njuta av julgodiset och lussekatterna som väntar i frysen. Och granen får stå där och tindra ända tills tjugondedag jul den 13 januari.
För först då - då är julen slut på riktigt!

*enligt Svenska Kyrkan slutar dock inte julen förrän söndagen närmast Kyndelsmässodagen, som infaller den 2 februari.

onsdag, december 12, 2007

Granen står så grön och grann

Igår var det premiär. Klockan 19.00 sattes julmusiken på i stereon och monteringen av julgranen startade. Två och en halv timme senare stod den där - vacker som jag vet inte vad. Den är ännu grannare än jag vågat hoppas på och dekorationerna passar helt underbart ihop. Det var ett himla pill att montera granen - eller ja, själva monteringen var smidig men så ska man ju forma grenarna som man vill ha dem också, och det var det som tog tid. Dessutom gick det en hel del minuter till att knyta snören i de silvriga kulorna jag köpt - och det blev en hel del muttrande om att det var snålt att man var tvungen att göra det själv.

De virkade stjärnorna har min underbara mamma virkat åt mig. Visst är de fantastiskt vackra? De vita töserna har jag (som jag tidigare bloggat om) målat & dekorerat själv - de är egentligen polkgristöser från en materialsats från Panduro. Toppstjärnan är egen tillverkning av ståltråd och glitter då toppstjärnan jag tidigare inhandlat var alldeles för tung för att grantoppen skulle klara av att hålla den.

Jag vill inte plocka ner granen när julen är över. Den är alldeles, alldeles underbar! Vad mysigt det var att i morse komma ut från sovrummet till en tänd gran (jag tände den med fjärrkontroll från sovrummet - vill man mötas av en tänd gran på morgonen får man dra nytta av teknikens under!) och krypa ihop på soffan och titta på julkalendern (vad härlig den är förresten - riktig julstämning!)

Granen, jag säger bara en sak: "Can't take my eyes off of you..."

fredag, december 07, 2007

En grå decemberfredag

Vad gör man en gråregnig fredag i december när man är ledig från jobbet? Bakar lussekatter & fotar nya julgardinerna såklart!

I tisdags föll jag pladask för ett par panelgardiner med julbockar på. Egentligen har jag redan ett par jättefina julgardiner till köket men ändå plockade jag upp plånboken. 150,- för dessa två var väl ändå ett fynd?

Och så har jag äntligen bakat lussekatter - något jag skjutit på i en veckas tid. Men det är jag något jag bara måste göra varje år! Mums, nu vattnas det i munnen och kurrar i magen!

Ikväll ska jag på julfest. Härligt!

Önskar en härlig helg och en fin andra söndag i advent!

onsdag, december 05, 2007

Bilder till mamma

I helgen var jag och hälsade på hos mamma och pappa. Vi bakade pepparkakor och julmuffins.

Julmuffinsen dekorerade vi med spritsade granar med toppstjärnor av non stop. Så här blev de:

När jag skulle åka hem gav mamma mig en hyacint. Den ska vara vit, säger hon. Lite mossa hade vi plockat med, så det tog jag med mig hem. Jag visste att jag hade många krukor att välja mellan men att jag hade en svart rund, perfekt för ett litet jularrangemang, det hade jag glömt. Titta, mamma, vad fint det blev!

Ska bli roligt när den slår ut!

Nu borde jag se till att komma igång med lussekattsbaket som jag skjutit på sedan igår och som jag, om jag inte sätter igång nu, kommer att skjuta fram tills på fredag förmiddag...