tisdag, september 23, 2014

En mur blir till

Jag måste ju visa er hur fin vår mur blev! Den ramar in framsidan och ena sidan på huset så fint och det känns redan som vi har en trädgård tack vare det. Vi hade inte tänkt ha någon mur först - fast vi ville - eftersom vi inte hade råd med det men när vi fick ett bra erbjudande om halva priset på en sten med skönhetsfel blev det helt plötsligt möjligt! De blygsamma 10 meter mur vi först hade tänkt blev istället 35 meter. Sedan var det ju bara att börja bygga då..

Ingen av oss har någonsin byggt någon mur förut men vi tänkte att så svårt kan det väl inte vara. Vi tittade lite på internet och vi fattade ju principen. Och så fick M vara med en stund när de byggde mur hos grannen (som hade samma markentreprenör som vi) för att få lite tips. Så vi visste att vi skulle börja bygga på lägsta punkten (vår tomt ligger i en lätt sluttning) och att underarbetet såklart är det viktigaste. Så vi bestämde vilken nivå de första stenarna skulle ligga på gentemot asfalten på gatan och sedan var det bara att börja jämna ut marken med hjälp av järnrör, rätskiva och såklart vattenpass.


Vi rätade av ungefär 2 meter åt gången eftersom det är så lång rätskiva vi har. Järnrören lägger man i den nivå man vill ha marken, och rakt på alla håll och kanter förstås, och sedan fyller man på med underlagsmaterial emellan för att sedan lägga rätskivan mot dessa rör och dra av överskottsmaterialet. Vi använde oss av grus i storleken 0-18 eftersom det var vad vår entreprenör föreslog men hade vi fått välja idag hade vi hellre tagit något mindre grovt material som stenmjöl. Det är svårt att få nivåerna helt rätt när ett enda gruskorn kan sabba allt!


Här är muren klar! Den blev så lång att inte hela får plats i en bild, haha. Till vänster i bild fortsätter den uppåt gatan som övergår i en cykelväg, ni ser det på bilden nedan (där också matjord kommit på plats).
En före- och efterbild visar hur vår tomtgräns blev mycket tydligare efter att muren byggdes, samt att marknivån utmed huset blev rak. Sluttningen ut mot gatan är ett minne blott och tomten känns genast större!

Och från framsidan ser det nu ut så här. Nästa steg är att så gräs. Här på framsidan tänker vi oss dock en lägre häck eller busksamling en bit in. Innanför den en rabatt  och uteplats och utanför, närmast muren, marktäckare.


Sedan denna bild togs har vi också fått finare grus på gången fram till entrén. Det blir så fint!

5 kommentarer:

  1. Jättefint!
    Ni har ett så fint hus. Så kul att få vara med från början och göra precis som man själv vill ha det.
    Lycka till med ert nya boende.
    Kram ♥

    SvaraRadera
  2. Haha, vi satt visst och gjorde varsitt nytt blogginlägg ungefär samtidigt efter ett längre uppehåll!
    Så himla fint det blev nu när man ser muren helt klar med marken fint utjämnad. Och så himla kul att planera från noll växter. Fniss, jag skulle nog sätta en liten gran.... som växer upp och blir en fin julgran sen....Ni har säkert alla chanser att fixa gräset i höst för nu kommer en mildare period igen!
    Kramis från mammis

    SvaraRadera
  3. Tänk så mycket det gör med en inramning, ungefär som sista listerna när man snickrar. Så fint det blev! Och jag kan tro att det känns större utan sluttning.
    Trevlig helg önskar jag er i det fina huset!
    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  4. Skulle ju kommentera den fina headern också med söta Pebbles!

    SvaraRadera
  5. Det blev verkligen snyggt med muren och vilken tur ni hade som kunde få stenarna till bra pris, så ni fick råd att göra detta. det ramar in trädgården på ett fint sätt. Det är så roligt att få följa er på resan med ett nytt hus :-) .

    SvaraRadera

Kul om du lämnar ett litet avtryck om du läser ::fina:: drömmar!
Om du har några frågor besvarar jag dem här bland kommentarerna.