onsdag, maj 28, 2014

En kattmammas kärlekDen här filmen borde jag egentligen delat på Mors dag men jag såg den inte förrän igår. Men åh vad glad jag är att jag trillade över denna underbara film. Dessa mammor och deras oändliga kärlek. Och kanske finast av allt är kärleken när den som här inte ser några hinder vad gäller art eller ras. En bebis är en bebis, helt enkelt!

fredag, maj 16, 2014

Grönskande utsikt


Tack för alla goa och värmande kommentarer på föregående inlägg! Det är så roligt att få dela med sig lite av sin glädje :-) Här ovan ser ni ett inte så vackert taget foto men motivet är desto vackrare, tycker jag. Det är vår utsikt från vardagsrummet i huset. Den vackra björkdungen på baksidan är alldeles ljuvlig - särskilt så här i maj. Längre fram på sommaren är där alldeles tätt och grönt och då ser man inte det vita huset skymta där bakom. På vintern ser man desto mer. Det ska bli så härligt att sen få uppleva årstiderna på plats.

Idag är jag rätt trött efter en intensiv vecka i husbyggarvärlden. Men en del grejer faller på plats. Det jag varit mest bekymrad över (rent ekonomiskt) är markarbetet. Vi hade nytt möte med vår entreprenör i veckan och vi lyckas till och med få mer jobb gjort för mindre pengar, som det ser ut nu. Så det känns jättebra! Närmast på tur står en grusad yta på baksidan för framtida trädäck och förberedelser för en mur. Arton kvadratmeter mursten är redan beställt!

En trevlig helg önskar jag dig!

torsdag, maj 08, 2014

Ibland får man nypa sig i armen...


Idag för ett år sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken "Så tycker jag" (klicka gärna på rubriken för att läsa inlägget) som handlade om husdrömmar och banklån. Vi drömde om ett hus på landet men hade inte tillräckligt med sparpengar för att få låna till ett köp. Vi hade fått ett lånelöfte från vår dåvarande bank, men detta skulle endast räcka till inköp av ett begagnat hus - inte till några renoveringar. Och det vet ju alla att renoveringar blir det i ett femtiotalshus som ingen rört.

Så vi fortsatte spara. Och så stod vi i tomtkö, den skrev vi in oss i våren 2012 tror jag det var. Bara för att hålla många dörrar öppna. Så åkte vi förra våren på husvisning hos Smålandsvillan, lockad av deras kampanjer om att kunna göra visst arbete själva på huset och använda det som del av insatsen. Det lät ju toppen! Så vi gick till den bank som Smålandsvillan samarbetar med. Och fick ett lånelöfte. Och ett tips om att banken samarbetar med fler husföretag så det var ju helt okej vilket vi valde, sa bankkvinnan. Men ett hus på landet var inget banken ville satsa på, det var alldeles för osäkert.

I samma veva fick vi veta att det skulle släppas kommunala tomter några kilometer ifrån där vi bor. Detta område var inget farligt att satsa på, sa bankkvinnan och värderade villor där rätt högt. Det började kännas som om det var meningen att vi skulle bygga, bli med hus. Om bara alla bitar föll på plats. M hade redan tidigare varit i kontakt med Eksjöhus, så där av ren nyfikenhet. Vi tyckte de bygger gedigna hus, mer gedigna och "riktiga" än Smålandsvillan. Så vi åkte och tittade på ett och tog sedan kontakt med säljaren. Och det visade sig att det här med eget arbete som del av insatsen inte är specifikt för Smålandsvillan. Kanske handlar det också om vilken bank man väljer. Så ja, vi körde på. Vi valde att bygga hus, och nu står det där! I slutet av augusti ska vi flytta in!

Så jag vill bara skriva ner detta och kanske peppa någon annan människa som går i samma tankar som vi gjorde för ett år sedan. Att det går. Att det faktiskt rentav kan vara enklare att få låna till att bygga nytt än till ett begagnat hus. Det hänger dock mycket på vilken bank du väljer. Även om din bank har en anslutande fastighetsförmedling är det inte säkert att de är jätteduktiga på fastighetsaffärer eller nybyggnationer. Ta reda på om de har några avtal med husleverantörer, om de erbjuder byggnadskrediter. Och gå till flera! Det skiljer sig en hel del mellan olika banker och det är vettigt att diskutera med flera innan man bestämmer sig. Men viktigast av allt; ge inte upp! Och ställ många frågor! Din tur kommer! Det gjorde vår!

onsdag, maj 07, 2014

En tanke om oro


"Worry is a total waste of time". Så stod det på tepåse-etiketten härom dagen. Det är ju sant. De kloka säger ofta att du inte ska oroa dig för det du inte vet någonting om. Men det är ju just därför du är orolig - för att du inte vet vad som komma skall.

Ja, bara en liten tanke, som sagt, så här en regnig majonsdag när jag egentligen inte är så orolig (om det nu var någon som blev orolig för det, menar jag) utan jag bara satt och tänkte så där som man gör ibland.

lördag, maj 03, 2014

Själv är bäste dräng!

Vi tillbringade som sagt gårdagskvällen i en hel del mörker. Halva lägenheten var strömlös och vi fick dra förlängningskablar här och där för att få en lampa i varje rum. Idag ringde M det nummer som står i vår elcentral, det nummer man ska ringa vid fel. Han fick inget svar. Då bestämde vi oss för att ringa hyresvärdens journummer hos Securitas. Där möttes han av en fruktansvärt otrevlig skånska som frågade om han hade slagit av alla automatsäkringar osv i elcentralen, vilket han svarade ja på. Ändå fick han göra det igen, bara för att få samma resultat som tidigare. Halva lägenheten var fortfarande strömlös.

Därefter fick M ett annat telefonnummer han skulle ringa, ett nummer som den otrevliga skånskan på Securitas påstod går till vår hyresvärds journummer (var det inte det han hade ringt?). På detta nummer kom han dock till HSB Götas jourcentral. Kvinnan där undrade hur M fått det numret, för inte kunde hon hjälpa oss som inte bor i en HSB-lägenhet. Det förstod vi också, och eftersom kvinnan ändå var trevlig sa M till henne att han önskade att han bodde i en HSB-lägenhet just nu.

Under tiden fick M ett mobilsvar från en man som påstod att M sökt honom. Vi fattade ingenting. M ringde Securitas igen och talade om att numret hon gett var fel. Den otrevliga skånskan sa att hon skulle skicka en man men kunde inte säga när. Så vi ägnade oss åt att fixa några mackor och varsitt stekt ägg till middag (i brist på ugn och halva spishällen). När vi åt detta kom vi på att mannen som talat in på mobilsvar måste vara han i andra änden på numret som står skrivet i vår elcentral. Så M ringde upp honom direkt. Dessvärre kunde han inte åka ut och hjälpa oss utan ett uppdrag från hyresvärden (som vi inte på något sätt kunde nå) men när M beskrev problemet tyckte mannen att det lät som om en huvudsäkring hade gått.

Huvudsäkringarna sitter oftast ute i trapphuset, sa mannen, och i ett låst utrymme. Så att byta huvudsäkringen kan bara en fastighetsvärd göra. M tackade för tipset och gick ut i trapphuset för att leta efter säkringsskåpet. Han hittade det och det var olåst! Han såg direkt en säkring som var sönder, gick till ICA och köpte en förpackning 16A-säkringar och bytte den. Och nu HAR VI STRÖM IGEN! Jag applåderade M och sa att han är bäst!! Själv är bäste dräng!

fredag, maj 02, 2014

Favorit i repris?

Jaha, då var det kanske dags att återuppliva den gamla inläggskategorin "Saker jag inte kommer att sakna när vi har flyttat"?! Jag satt just här och sa vid frukost att förutom FTX-systemet vi har i detta passivhus är det ingenting jag vill direkt klaga på. Vi har det bra i den här lägenheten. Sen är det ju en helt annan sak det här med att man vill ha sitt eget hus. Men som hyreslägenhet är den här jättebra.

Just nu har jag lust att ta tillbaka det. För mitt i matlagningen dog diskmaskinen och ugnen. Det gick inte att få igång någon av dem. Vi blev tvungna att koppla om dem till andra vägguttag så nu går de igen. Så att vi kan få laga maten klart. Men nu är tvättmaskinen död. Med fullt med tvätt i. Och hälften av spishällen är död. Plattorna blir inte varma... det är fredag eftermiddag och vi har en hel helg framför oss... tjohoo...

Uppdatering kl 21:40: Nu när mörkret kom och jag skulle tända lamporna i vardagsrummet tändes de inte. Inte i sovrummet heller. Så halva lägenheten är strömlös och det känns rätt olustigt. Nu ska vi testa att slå ifrån jordfelsbrytaren så får vi se om det går att få igång något sen igen..