tisdag, september 23, 2014

En mur blir till

Jag måste ju visa er hur fin vår mur blev! Den ramar in framsidan och ena sidan på huset så fint och det känns redan som vi har en trädgård tack vare det. Vi hade inte tänkt ha någon mur först - fast vi ville - eftersom vi inte hade råd med det men när vi fick ett bra erbjudande om halva priset på en sten med skönhetsfel blev det helt plötsligt möjligt! De blygsamma 10 meter mur vi först hade tänkt blev istället 35 meter. Sedan var det ju bara att börja bygga då..

Ingen av oss har någonsin byggt någon mur förut men vi tänkte att så svårt kan det väl inte vara. Vi tittade lite på internet och vi fattade ju principen. Och så fick M vara med en stund när de byggde mur hos grannen (som hade samma markentreprenör som vi) för att få lite tips. Så vi visste att vi skulle börja bygga på lägsta punkten (vår tomt ligger i en lätt sluttning) och att underarbetet såklart är det viktigaste. Så vi bestämde vilken nivå de första stenarna skulle ligga på gentemot asfalten på gatan och sedan var det bara att börja jämna ut marken med hjälp av järnrör, rätskiva och såklart vattenpass.


Vi rätade av ungefär 2 meter åt gången eftersom det är så lång rätskiva vi har. Järnrören lägger man i den nivå man vill ha marken, och rakt på alla håll och kanter förstås, och sedan fyller man på med underlagsmaterial emellan för att sedan lägga rätskivan mot dessa rör och dra av överskottsmaterialet. Vi använde oss av grus i storleken 0-18 eftersom det var vad vår entreprenör föreslog men hade vi fått välja idag hade vi hellre tagit något mindre grovt material som stenmjöl. Det är svårt att få nivåerna helt rätt när ett enda gruskorn kan sabba allt!


Här är muren klar! Den blev så lång att inte hela får plats i en bild, haha. Till vänster i bild fortsätter den uppåt gatan som övergår i en cykelväg, ni ser det på bilden nedan (där också matjord kommit på plats).
En före- och efterbild visar hur vår tomtgräns blev mycket tydligare efter att muren byggdes, samt att marknivån utmed huset blev rak. Sluttningen ut mot gatan är ett minne blott och tomten känns genast större!

Och från framsidan ser det nu ut så här. Nästa steg är att så gräs. Här på framsidan tänker vi oss dock en lägre häck eller busksamling en bit in. Innanför den en rabatt  och uteplats och utanför, närmast muren, marktäckare.


Sedan denna bild togs har vi också fått finare grus på gången fram till entrén. Det blir så fint!

onsdag, september 10, 2014

I vårt fina hus


Här bor vi nu. I vårt vita hus. Imorgon är det två veckor sedan vi flyttade in. Tiden går så fort! Sedan dess har vi packat upp en hel del, M har fyllt år och så har han byggt klart muren som sträcker sig 35 meter runt ena sidan och framsidan på tomten. Nu väntar vi bara på våra markgubbar som ska komma och finplanera och lägga ut jorden så att vi får en jämn marknivå ut till muren. Sen kan vi kratta och så gräs och plantera häck.

Inomhus har vi fått ganska bra ordning på kök, vardagsrum och sovrum. Ikväll har jag även tömt vårt allrum på kartonger (nu är det elva stycken kvar att packa upp!) och börjat inreda det som ett litet bibliotek och läshörna. Jag blir så upprymd och glad för varje bit som blir klar! Jag har tyvärr lite problem med att vänta och ha tålamod, så många dagar har jag kommit hem från jobbet med höga ambitioner men sedan segat ihop för att det är så mycket jag vill göra och så blir det inget gjort istället! Det är tråkigt! Allra helst skulle jag vilja vara hemma hela dagarna och greja!

Jag har i alla fall hunnit göra en plantering vid entrén:
Och Pebbles har fått ett nytt klösträd, något som hon blev så överlycklig över att hon började klättra i det innan M ens hunnit montera ihop hela! Hon hade nämligen varit utan träd en dryg vecka eftersom vi vid flytten dömde ut det gamla och det tog ett tag innan vi fått hem och monterat upp det nya.

Här sover vi nu gott om nätterna. Vi har dock inte hunnit skaffa några persienner eller gardiner än (jag vill ha "hotellgardiner" på skena från vägg till vägg) utan hänger upp mörkläggningsgardiner på några spikar om kvällarna.


Ni kommer garanterat få se mer bilder allteftersom vi kommer mer i ordning! Kram på er!