tisdag, april 14, 2015

Häckdike


I veckan som gick grävde maken ett häckdike. Fyrtio meter, närmare bestämt. Sedan tidigare har vi ännu mer dike grävt och fyllt med jord så totalt blir det sjuttio meter. Till valborgsmässoafton ska häckplantorna levereras. Vi har beställt 295 st barrotade ligusterplantor. Så vi vet vad vi ska göra den helgen!


Häcken ska planteras längs med hela baksidan och sydvästra sidan (som syns på fotona ovan) och eftersom sydvästvinden är frisk här på höjden där vi bor kommer vi också låta häcken gå fram en bit på framsidan.


Eftersom vi har en hörntomt får vi inte sätta något högre än 50 cm i sikttriangeln (10 meter åt varje håll från det osynliga hörnet - om vi haft en tomt med 90-graders hörn) och eftersom muren redan är 40 cm hade det blivit en väääldigt liten häck. Därför har vi valt att sätta häcken innanför sikttriangeln och kan därmed ha vilken höjd vi vill på den. Bukettapeln som vi planterat framför husets främre hörn får vi dock flytta till hösten - den hamnade tyvärr i skottlinjen för snöras i vintras och när häcken växer upp blir det helt enkelt för tätt. På framsidan kommer vi lägga täckbark och plantera bland annat jättedaggkåpa. På sydvästra gaveln ska det så småningom bli en grusgång från framsidan runt till den framtida altanen på baksidan. Vi är inte sysslolösa, som ni hör. Men vi har kul!

4 kommentarer:

 1. Så himla fint och rakt han har grävt! Och så smart att sätta häcken så ni får ha den hur hög ni vill!
  Likaså att ni sett att snöraset kommer precis där ni satt trädet! Hörde just idag i svt:s morgonprogram om den häcksort ni ska plantera, trädgårdsexperten var alldeles exalterad över den sorten! Lycka till och nu hoppas vi på vackert väder de dagarna!
  Kramis från mammis

  SvaraRadera
 2. Wow, det var nog det mest perfekt grävda häckdike jag har sett! Bra jobbat! Förstår att det lockar att komma igång med trädgården nu.

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 3. Oj, vilket arbete att sätta häck. Men det kommer bli väldigt fint. Måste vara svårt att välja vilka växter ni ska ha, för det finns så mycket. Det är verkligen roligt att få följa allt i din blogg och se hur ert nya hus och trädgård växer fram.

  SvaraRadera
 4. Men kära nå´n så långt och rakt mannen grävt. Hoppas det inte var alltför hårt eller en massa stenar...
  Smart att dra in häcken så att ni kan ha den så hög ni önskar.
  Kramar /Cia

  SvaraRadera

Kul om du lämnar ett litet avtryck om du läser ::fina:: drömmar!
Om du har några frågor besvarar jag dem här bland kommentarerna.