tisdag, februari 24, 2015

Arka lounge chair


I år firar Arka-stolen 60 år. Det firar Stolab med att äntligen tillverka stolen i massiv ek igen. Inledningsvis säljs 155 exemplar med en jättefin sittdyna, signerad Kasthall. Så himla fin!


Jag älskar min Arkastol som jag fått från farmor & farfar och är så glad just för att den är i ek. Min har en fin sittdyna plus en liten ryggkudde (som jag dock plockat bort) men jag behöver klä om min sittdyna. Jag ska erkänna att jag gärna hade skaffat den här nya dynan till min stol - ja, jag hade gärna köpt en till Arka om jag hade haft tio papp att slänga iväg på en designklassiker! Men jag tror nog att jag syr mig en ny dyna istället, bara ;-)

Foto 1 & 2: Stolab pressbilder

måndag, februari 23, 2015

Tips till husbyggareJag ser att det är många som kommer till bloggen för att läsa om vårt husbygge. Det förstår jag mycket väl, för jag vet hur mycket jag själv läste andras bloggar om husbyggen - och gör faktiskt fortfarande! Jag tycker fortfarande allting runt husbygge är kul och skulle nog inte tveka att bygga en gång till.. bara inte just nu ;-)

Ganska ofta blir jag ombedd att dela med mig av mina bästa tips till andra som ska bygga hus. Jag har svarat på frågor i verkliga livet, på Instagram och här på bloggen. Men nu tänkte jag att jag skulle försöka samla dessa bästa tips i ett inlägg här. Så håll i er!

  • Innan ni skriver på något köpeavtal, se till att ha en offert som ligger så nära verkligheten som möjligt. Dvs vet ni att ni vill ha kamin eller easy-up-tapeter i hela huset, fråga om alla priser och få in det i er offert och kontrakt. Då slipper ni överraskningar senare.
  • Betala så mycket ni kan själva i början av ert bygge för att undvika att starta er byggnadskredit för tidigt. Räntan tickar sedan på i takt med att lånebeloppet stiger! Det kan också vara klokt att skattejämka för byggåret.
  • När väl bygget är igång är det viktigt att hela tiden ligga så där tre steg före! Gå igenom er elritning så tidigt ni kan för när elektrikern väl ringer kan ni förväntas leverera era önskemål från den ena dagen till den andra. Det är likadant med alla val ni ska göra - tänk ut dem tidigt och var förberedda.
  • Köper ni egna saker till huset, t ex utomhusarmaturer eller blandare, köp in dessa i ett tidigt stadium så att ni har dem hemma när respektive hantverkare ska montera dem. Ni vill ju inte försena ert eget bygge!
  • Påpeka genast sådant ni ser som ni inte är nöjda med så det blir åtgärdat direkt. Vänta inte till kontrollbesiktningen för då finns det risk att ni har glömt det eller att det är en hiskeligt lång lista som tar väldigt mycket tid i slutändan.
  • Fråga vad det ni vill ha kostar innan ni avfärdar det som för dyrt. Många val vi gjorde hade inte blivit av om vi inte frågat! Hantverkarna har ju rabatt på allt material och även till er som slutkund gör det mycket på priset.
  •  Snåla inte på sådant ni vill ha som är svårt att fixa i efterhand. Prioritera smart. Förbered t ex för kamin genom att dra in ett tilluftsrör i grunden - då har ni möjlighet att skaffa kamin senare även om ni inte köpt någon nu.
  • Välj inte tokdyra tapeter från början utan vänta ett par år med att tapetsera om istället. Huset kommer att sätta sig och då spricker det!
  • Njut av att se ert hus byggas - och ta mycket foton! bygga hus prio två eksjöhus husbygge

lördag, februari 14, 2015

Fixat i hallen


Igår kom en efterlängtad leverans, nämligen den Eamesstol som jag beställde på internet för tre veckor sedan.
Nu står den i hallen som planerat och är både fin och praktisk för den som vill sätta sig ner för att knyta skorna. Spegeln kom också upp på väggen idag, vi ville fixa allting samtidigt för att hitta den rätta (läs perfekta) placeringen. Nu speglas ljuset från ytterdörrens sidofönster och hallen blev ljusare. Jag är jättenöjd!eksjöhus prio två bygga hus eksjöhus prio 2

tisdag, februari 10, 2015

Katten på soffan


Till mitt förra inlägg fick jag en kommentar från Evas Kvarnaro där hon undrade var hunden eller katten var som skulle ligga på soffan. Då fnissade jag. För till saken hör att det ju finns en liten busig katt som gärna ligger på soffan. Fast på bilderna i förra inlägget lyste hon med sin frånvaro.

Då tänkte jag i helgen att jag skulle visa lite bilder på Pebbles i soffan så att Eva skulle få se. Men ojoj, vilken busig katt jag hittade och satte på soffan. Det var knappt att hon stannade kvar och strax efter att jag tagit dessa något suddiga bilder skuttade hon vidare för att leka. Men jag tyckte ändå att det var roligt att visa att katten på soffan i denna lilla bildserie. Ha en fin dag!

tisdag, februari 03, 2015

Vinter ute - vår inne


I skrivande stund blåser det nordan i vår stad och det har snöat sedan igår. Det yr igen kring vårt hus men ingen idé att skotta förrän det slutat snöa. Det är vackert att sitta inne och titta på vinterlandskapet men jag ska säga er att det pirrar i hela kroppen när jag tänker på att det snart, snart ska komma en ny vår och en sommar. Den första våren i vårt eget hus - och trädgård! Vi är väldigt ivriga och sugna på att ordna en rabatt på vår framsida. Mer om detta längre fram!
Tills dess att vi kan gå ut och greja i trädgården igen fortsätter vi att inreda inne och inte minst att försöka skapa lite vår med hjälp av fina färger och en hel del tulpaner! Så lite sådana bilder bjuder jag på idag!

måndag, februari 02, 2015

ZigZagEtt väldigt populärt mönster är zigzag - eller zickzack som jag tror de flesta säger. Just nu finns massa fina saker med detta mönster på och här har jag plockat ut tre favoriter som jag dessutom skulle kunna önska mig i födelsedagspresent. Okej, det är nästan två månader kvar men det är väl aldrig fel att vara ute i god tid?!

Bild 1: Kudde Royal Design
Bild 2: Korg H&M Home
Bild 3: Kudde H&M Home

Idag ska jag till Myrorna med utsorterade saker, en säck med gosedjur ska till en barnprylmarknad och kartonger till sortergården. Vi har röjt i vårt "förrådsrum" som förhoppningsvis snart inte är ett förråd längre.
Ha en fin måndag!